Fedtstoffers røgpunkt: Hvornår begynder smør og olie at ose?
Røgpunktet afhænger bl.a. af fedt- og olietype
Røgpunktet kan variere meget og afhænger bl.a. af fedt- og olietypen samt kvaliteten og surhedsgraden af samme. Surhedsgraden kender man også som 'frie fedtsyrer' eller FFA, og jo mere FFA olien eller fedtstoffet indeholder, desto hurtigere begynder den at ryge ved opvarmning.
Skal du stege ved høj temperatur?
Hvis du skal stege ved høj temperatur, bør du vælge olie eller fedtstof med et højt røgpunkt, for at undgå at fedtstoffet afgiver giftige dampe, producerer skadelige frie radikaler og – måske allerværst – afgiver en virkelig kedelig brændt bismag til emnerne der steges.
Skal du stege ved lav temperatur?
Skal du stege ved lav temperatur, lave salatdressing, pesto eller bruge olie på anden vis direkte i maden (det vil sige uden opvarmning), bør du vælge en olie hvor røgpunktet ikke er afgørende, men lade smag og præference bestemme.
Røgpunkt efter temperatur, fra høj til lav:
Avocadoolie | 270 °C |
Saflorolie | 266 °C |
Sojabønneolie | 257 °C |
Klaret smør | 250 °C |
Risolie | 250 °C |
Ekstra lys olivenolie | 242 °C |
Raffineret solsikkeolie | 240-260 °C |
Olivenolie, presserester | 238 °C |
Raffineret saflorolie | 230-250 °C |
Raffineret sojaolie | 230-250 °C |
Halvraffineret solsikkeolie | 232 °C |
Raffineret solsikkeolie, højt oliesyreindhold | 232 °C |
Halvraffineret sesamolie | 232 °C |
Palmeolie | 232 °C |
Raffineret majsolie | 232 °C |
Raffineret jordnøddeolie | 232 °C |
Solsikkeolie | 227 °C |
Jordnøddeolie | 227 °C |
Hasselnøddeolie | 221 °C |
Jomfruolivenolie | 216 °C |
Bomuldsfrøolie | 216 °C |
Mandelolie | 216 °C |
Vindruekerneolie | 216 °C |
Sesamolie | 210 °C |
Ekstra jomfruolivenolie, lavt syreindhold | 207 °C |
Raffineret rapsolie | 204 °C |
Halvraffineret valnøddeolie | 204 °C |
Macadamiaolie | 199 °C |
Svinefedt | 182 °C |
Margarine | 182 °C |
Halvraffineret sojaolie | 177 °C |
Uraffineret sesamolie | 177 °C |
Kokosnøddeolie | 177 °C |
Halvraffineret rapsolie | 177 °C |
Hampefrøolie | 165 °C |
Uraffineret solsikkeolie, højt oliesyreindhold | 160 °C |
Uraffineret sojaolie | 160 °C |
Halvraffineret safloroile | 160 °C |
Uraffineret majsolie | 160 °C |
Ekstra jomfruolivenolie | 160 °C |
Uraffineret jordnøddeolie | 160 °C |
Uraffineret valnøddeolie | 160 °C |
Smør | 150-170 °C |
Uraffineret rapsolie | 107 °C |
Uraffineret saflorolie | 107 °C |
Uraffineret hørfrøolie | 107 °C |
Uraffineret solsikkeolie | 107 °C |
De viste temperaturer er kun vejledende og sammensat af forskellige kilder på internettet. Temperaturerne kan variere afhængigt af oliens eller fedtstoffets kvalitet og ydre omstændigheder som f.eks. lufttemperatur, vindforhold og lignende.
Røgpunkt efter fedtstof, alfabetisk:
Avocadoolie | 270 °C |
Bomuldsfrøolie | 216 °C |
Hampefrøolie | 165 °C |
Hasselnøddeolie | 221 °C |
Hørfrøolie, uraffineret | 107 °C |
Jordnøddeolie | 227 °C |
Jordnøddeolie, raffineret | 232 °C |
Jordnøddeolie, uraffineret | 160 °C |
Kokosnøddeolie | 177 °C |
Macadamiaolie | 199 °C |
Majsolie, raffineret | 232 °C |
Majsolie, uraffineret | 160 °C |
Mandelolie | 216 °C |
Margarine | 182 °C |
Olivenolie, ekstra jomfru | 160 °C |
Olivenolie, ekstra jomfru, lavt syreindhold | 207 °C |
Olivenolie, ekstra lys | 242 °C |
Olivenolie, jomfru | 216 °C |
Olivenolie, presserester | 238 °C |
Palmeolie | 232 °C |
Rapsolie, halvraffineret | 177 °C |
Rapsolie, raffineret | 204 °C |
Rapsolie, uraffineret | 107 °C |
Risolie | 250 °C |
Safloroile, halvraffineret | 160 °C |
Saflorolie | 266 °C |
Saflorolie, raffineret | 230-250 °C |
Saflorolie, uraffineret | 107 °C |
Sesamolie | 210 °C |
Sesamolie, halvraffineret | 232 °C |
Sesamolie, uraffineret | 177 °C |
Smør | 150-170 °C |
Smør, klaret | 250 °C |
Sojabønneolie | 257 °C |
Sojaolie, halvraffineret | 177 °C |
Sojaolie, raffineret | 230-250 °C |
Sojaolie, uraffineret | 160 °C |
Solsikkeolie | 227 °C |
Solsikkeolie, halvraffineret | 232 °C |
Solsikkeolie, raffineret | 240-260 °C |
Solsikkeolie, raffineret, højt oliesyreindhold | 232 °C |
Solsikkeolie, uraffineret | 107 °C |
Solsikkeolie, uraffineret, højt oliesyreindhold | 160 °C |
Svinefedt | 182 °C |
Valnøddeolie, halvraffineret | 204 °C |
Valnøddeolie, uraffineret | 160 °C |
Vindruekerneolie | 216 °C |
De viste temperaturer er kun vejledende og sammensat af forskellige kilder på internettet. Temperaturerne kan variere afhængigt af oliens eller fedtstoffets kvalitet og ydre omstændigheder som f.eks. lufttemperatur, vindforhold og lignende.