Billedet forestiller jernpander med tre forskellige grader af indstegning: En helt ny pande, en lettere brugt pande og endelig en meget brugt, næsten sort, jernpande.

Fedtstoffers røgpunkt: Hvornår begynder smør og olie at ose?

Når du opvarmer fedtstoffer som olie, smør eller fedt, begynder de at ose med blålig røg ved forskellige temperaturer. Dette kaldes røgpunktet eller forbrændingspunktet. Her kan du se røgpunktet for forskellige fedtstoffer.

Røgpunktet afhænger bl.a. af fedt- og olietype

Røgpunktet kan variere meget og afhænger bl.a. af fedt- og olietypen samt kvaliteten og surhedsgraden af samme. Surhedsgraden kender man også som 'frie fedtsyrer' eller FFA, og jo mere FFA olien eller fedtstoffet indeholder, desto hurtigere begynder den at ryge ved opvarmning.


 

Skal du stege ved høj temperatur?

Hvis du skal stege ved høj temperatur, bør du vælge olie eller fedtstof med et højt røgpunkt, for at undgå at fedtstoffet afgiver giftige dampe, producerer skadelige frie radikaler og – måske allerværst – afgiver en virkelig kedelig brændt bismag til emnerne der steges.


 

Skal du stege ved lav temperatur?

Skal du stege ved lav temperatur, lave salatdressing, pesto eller bruge olie på anden vis direkte i maden (det vil sige uden opvarmning), bør du vælge en olie hvor røgpunktet ikke er afgørende, men lade smag og præference bestemme.


 

Røgpunkt efter temperatur, fra høj til lav:

 

Avocadoolie 270 °C
Saflorolie 266 °C
Sojabønneolie 257 °C
Klaret smør 250 °C
Risolie 250 °C
Ekstra lys olivenolie 242 °C
Raffineret solsikkeolie 240-260 °C
Olivenolie, presserester 238 °C
Raffineret saflorolie 230-250 °C
Raffineret sojaolie 230-250 °C
Halvraffineret solsikkeolie 232 °C
Raffineret solsikkeolie, højt oliesyreindhold 232 °C
Halvraffineret sesamolie 232 °C
Palmeolie 232 °C
Raffineret majsolie 232 °C
Raffineret jordnøddeolie 232 °C
Solsikkeolie 227 °C
Jordnøddeolie 227 °C
Hasselnøddeolie 221 °C
Jomfruolivenolie 216 °C
Bomuldsfrøolie 216 °C
Mandelolie 216 °C
Vindruekerneolie 216 °C
Sesamolie 210 °C
Ekstra jomfruolivenolie, lavt syreindhold 207 °C
Raffineret rapsolie 204 °C
Halvraffineret valnøddeolie 204 °C
Macadamiaolie 199 °C
Svinefedt 182 °C
Margarine 182 °C
Halvraffineret sojaolie 177 °C
Uraffineret sesamolie 177 °C
Kokosnøddeolie 177 °C
Halvraffineret rapsolie 177 °C
Hampefrøolie 165 °C
Uraffineret solsikkeolie, højt oliesyreindhold 160 °C
Uraffineret sojaolie 160 °C
Halvraffineret safloroile 160 °C
Uraffineret majsolie 160 °C
Ekstra jomfruolivenolie 160 °C
Uraffineret jordnøddeolie 160 °C
Uraffineret valnøddeolie 160 °C
Smør 150-170 °C
Uraffineret rapsolie 107 °C
Uraffineret saflorolie 107 °C
Uraffineret hørfrøolie 107 °C
Uraffineret solsikkeolie 107 °C

 

De viste temperaturer er kun vejledende og sammensat af forskellige kilder på internettet. Temperaturerne kan variere afhængigt af oliens eller fedtstoffets kvalitet og ydre omstændigheder som f.eks. lufttemperatur, vindforhold og lignende.


 

Røgpunkt efter fedtstof, alfabetisk:

 

Avocadoolie 270 °C
Bomuldsfrøolie 216 °C
Hampefrøolie 165 °C
Hasselnøddeolie 221 °C
Hørfrøolie, uraffineret 107 °C
Jordnøddeolie 227 °C
Jordnøddeolie, raffineret 232 °C
Jordnøddeolie, uraffineret 160 °C
Kokosnøddeolie 177 °C
Macadamiaolie 199 °C
Majsolie, raffineret 232 °C
Majsolie, uraffineret 160 °C
Mandelolie 216 °C
Margarine 182 °C
Olivenolie, ekstra jomfru 160 °C
Olivenolie, ekstra jomfru, lavt syreindhold 207 °C
Olivenolie, ekstra lys 242 °C
Olivenolie, jomfru 216 °C
Olivenolie, presserester 238 °C
Palmeolie 232 °C
Rapsolie, halvraffineret 177 °C
Rapsolie, raffineret 204 °C
Rapsolie, uraffineret 107 °C
Risolie 250 °C
Safloroile, halvraffineret 160 °C
Saflorolie 266 °C
Saflorolie, raffineret 230-250 °C
Saflorolie, uraffineret 107 °C
Sesamolie 210 °C
Sesamolie, halvraffineret 232 °C
Sesamolie, uraffineret 177 °C
Smør 150-170 °C
Smør, klaret 250 °C
Sojabønneolie 257 °C
Sojaolie, halvraffineret 177 °C
Sojaolie, raffineret 230-250 °C
Sojaolie, uraffineret 160 °C
Solsikkeolie 227 °C
Solsikkeolie, halvraffineret 232 °C
Solsikkeolie, raffineret 240-260 °C
Solsikkeolie, raffineret, højt oliesyreindhold 232 °C
Solsikkeolie, uraffineret 107 °C
Solsikkeolie, uraffineret, højt oliesyreindhold 160 °C
Svinefedt 182 °C
Valnøddeolie, halvraffineret 204 °C
Valnøddeolie, uraffineret 160 °C
Vindruekerneolie 216 °C

 

De viste temperaturer er kun vejledende og sammensat af forskellige kilder på internettet. Temperaturerne kan variere afhængigt af oliens eller fedtstoffets kvalitet og ydre omstændigheder som f.eks. lufttemperatur, vindforhold og lignende.

Ovntermometer Fra Kunst Og Køkkentøj

Termometre

I vores udvalg af termometre finder du bl.a. det klassiske sukkertermometer til karamel og sukker, et digitaltermometer til chokolade, bagning og olie samt et infrarødt termometer, der måler temperaturen på afstand.