Billedet forestiller jernpander med tre forskellige grader af indstegning: En helt ny pande, en lettere brugt pande og endelig en meget brugt, næsten sort, jernpande.

Fedtstoffers røgpunkt: Hvornår begynder smør og olie at ose?

Når du opvarmer fedtstoffer som olie, smør eller fedt, begynder de at ose med blålig røg ved forskellige temperaturer. Dette kaldes røgpunktet eller forbrændingspunktet. Her kan du se røgpunktet for forskellige fedtstoffer.

Røgpunktet afhænger bl.a. af fedt- og olietype

Røgpunktet kan variere meget og afhænger bl.a. af fedt- og olietypen samt kvaliteten og surhedsgraden af samme. Surhedsgraden kender man også som "frie fedtsyrer" eller FFA (engelsk: Free Fatty Acids), og jo mere FFA olien eller fedtstoffet indeholder, desto hurtigere begynder den at ryge ved opvarmning.

Sikkerhed ved opvarmning af olier og fedtstoffer:
Vær altid opmærksom på sikkerheden, når du opvarmer olier og fedtstoffer. Overophedning kan føre til, at de antændes og forårsager brandfare. Sørg for at holde øje med temperaturen og undgå at lade fedtstoffet blive for varmt.


 

Skal du stege ved høj temperatur?

Hvis du skal stege ved høj temperatur, bør du vælge olie eller fedtstof med et højt røgpunkt, for at undgå at fedtstoffet afgiver giftige dampe, producerer skadelige frie radikaler og – måske allerværst – afgiver en virkelig kedelig brændt bismag til emnerne der steges.

Eksempler:

  • Avocadoolie (røgpunkt: 270 °C) – Velegnet til stegning ved høj temperatur, har en neutral smag.
  • Saflorolie (røgpunkt: 266 °C) – Har et højt røgpunkt og en mild smag, hvilket gør den god til stegning.
  • Klaret smør (røgpunkt: 250 °C) – Velegnet til stegning, da klaret smør er uden de faste mælkeproteiner, som kan "brænde af" og ose.
  • Raffineret solsikkeolie (røgpunkt: 240-260 °C) – Et godt valg til høj temperatur, har en neutral smag.
  • Raffineret jordnøddeolie (røgpunkt: 232 °C) – God til stegning og har en lidt nøddeagtig smag, der passer godt til asiatiske retter.
  • Raffineret majsolie (røgpunkt: 232 °C) – Kan tåle høj opvarmning og har en mild smag.
  • Rapsolie (raffineret: 204 °C) – Er også et godt valg til medium-høj temperatur.

 

Skal du stege ved lav temperatur?

Skal du stege ved lav temperatur, lave salatdressing, pesto eller bruge olie på anden vis direkte i maden (det vil sige uden opvarmning), bør du vælge en olie hvor røgpunktet ikke er afgørende, men lade smag og præference bestemme.

Eksempler:

  • Ekstra jomfruolivenolie – Olie med en markant smag, ideel til dressinger m.m.. Olien har et lavt røgpunkt, ca. 160 °C, så den er ikke egnet til høj varme, men bedst til brug i kolde retter.

  • Avocadoolie – Mild i smagen og rig på næringsstoffer, og selv om den har et relativt højt røgpunkt (270 °C), bruges den ofte i kolde retter som dressinger og som smør erstatning.

  • Hasselnøddeolie – Let nøddeagtig smag, der tilfører ekstra dybde til dressinger. Ikke velegnet til høj varme, men god til kold anvendelse.

  • Mandelolie – Mild olie, der passer godt til pesto eller salatdressing.

  • Vindruekerneolie – Mild i smagen, kan bruges i kolde retter, men kan også kan tåle lidt varme.


 

Røgpunkt efter temperatur, fra høj til lav:

 

Avocadoolie 270 °C
Saflorolie 266 °C
Sojabønneolie 257 °C
Klaret smør 250 °C
Risolie 250 °C
Ekstra lys olivenolie 242 °C
Raffineret solsikkeolie 240-260 °C
Olivenolie, presserester 238 °C
Raffineret saflorolie 230-250 °C
Raffineret sojaolie 230-250 °C
Halvraffineret solsikkeolie 232 °C
Raffineret solsikkeolie, højt oliesyreindhold 232 °C
Halvraffineret sesamolie 232 °C
Palmeolie 232 °C
Raffineret majsolie 232 °C
Raffineret jordnøddeolie 232 °C
Solsikkeolie 227 °C
Jordnøddeolie 227 °C
Hasselnøddeolie 221 °C
Jomfruolivenolie 216 °C
Bomuldsfrøolie 216 °C
Mandelolie 216 °C
Vindruekerneolie 216 °C
Sesamolie 210 °C
Ekstra jomfruolivenolie, lavt syreindhold 207 °C
Raffineret rapsolie 204 °C
Halvraffineret valnøddeolie 204 °C
Macadamiaolie 199 °C
Svinefedt 182 °C
Margarine 182 °C
Halvraffineret sojaolie 177 °C
Uraffineret sesamolie 177 °C
Kokosnøddeolie 177 °C
Halvraffineret rapsolie 177 °C
Hampefrøolie 165 °C
Uraffineret solsikkeolie, højt oliesyreindhold 160 °C
Uraffineret sojaolie 160 °C
Halvraffineret safloroile 160 °C
Uraffineret majsolie 160 °C
Ekstra jomfruolivenolie 160 °C
Uraffineret jordnøddeolie 160 °C
Uraffineret valnøddeolie 160 °C
Smør 150-170 °C
Uraffineret rapsolie 107 °C
Uraffineret saflorolie 107 °C
Uraffineret hørfrøolie 107 °C
Uraffineret solsikkeolie 107 °C

 

Bemærk:
De angivne temperaturer er vejledende og baseret på oplysninger fra forskellige kilder. Faktiske temperaturer kan variere afhængigt af oliens eller fedtstoffets kvalitet samt ydre faktorer som lufttemperatur, vindforhold og lignende.


 

Røgpunkt efter fedtstof, alfabetisk:

 

Avocadoolie 270 °C
Bomuldsfrøolie 216 °C
Hampefrøolie 165 °C
Hasselnøddeolie 221 °C
Hørfrøolie, uraffineret 107 °C
Jordnøddeolie 227 °C
Jordnøddeolie, raffineret 232 °C
Jordnøddeolie, uraffineret 160 °C
Kokosnøddeolie 177 °C
Macadamiaolie 199 °C
Majsolie, raffineret 232 °C
Majsolie, uraffineret 160 °C
Mandelolie 216 °C
Margarine 182 °C
Olivenolie, ekstra jomfru 160 °C
Olivenolie, ekstra jomfru, lavt syreindhold 207 °C
Olivenolie, ekstra lys 242 °C
Olivenolie, jomfru 216 °C
Olivenolie, presserester 238 °C
Palmeolie 232 °C
Rapsolie, halvraffineret 177 °C
Rapsolie, raffineret 204 °C
Rapsolie, uraffineret 107 °C
Risolie 250 °C
Safloroile, halvraffineret 160 °C
Saflorolie 266 °C
Saflorolie, raffineret 230-250 °C
Saflorolie, uraffineret 107 °C
Sesamolie 210 °C
Sesamolie, halvraffineret 232 °C
Sesamolie, uraffineret 177 °C
Smør 150-170 °C
Smør, klaret 250 °C
Sojabønneolie 257 °C
Sojaolie, halvraffineret 177 °C
Sojaolie, raffineret 230-250 °C
Sojaolie, uraffineret 160 °C
Solsikkeolie 227 °C
Solsikkeolie, halvraffineret 232 °C
Solsikkeolie, raffineret 240-260 °C
Solsikkeolie, raffineret, højt oliesyreindhold 232 °C
Solsikkeolie, uraffineret 107 °C
Solsikkeolie, uraffineret, højt oliesyreindhold 160 °C
Svinefedt 182 °C
Valnøddeolie, halvraffineret 204 °C
Valnøddeolie, uraffineret 160 °C
Vindruekerneolie 216 °C

 

Bemærk:
De angivne temperaturer er vejledende og baseret på oplysninger fra forskellige kilder. Faktiske temperaturer kan variere afhængigt af oliens eller fedtstoffets kvalitet samt ydre faktorer som lufttemperatur, vindforhold og lignende.


Kategorier

Gryder og pander

Gryder og pander

Forme og bageudstyr

Forme og bageudstyr

Knive og skærebrætter

Knive og skærebrætter

Håndredskaber

Håndredskaber

Redskaber og maskiner

Redskaber og maskiner

Elektriske maskiner

Elektriske maskiner

Andet køkkentøj

Andet køkkentøj

Bøger

Bøger