Fedtstoffers røgpunkt: Hvornår begynder smør og olie at ose?
Røgpunktet afhænger bl.a. af fedt- og olietype
Røgpunktet kan variere meget og afhænger bl.a. af fedt- og olietypen samt kvaliteten og surhedsgraden af samme. Surhedsgraden kender man også som "frie fedtsyrer" eller FFA (engelsk: Free Fatty Acids), og jo mere FFA olien eller fedtstoffet indeholder, desto hurtigere begynder den at ryge ved opvarmning.
Sikkerhed ved opvarmning af olier og fedtstoffer:
Vær altid opmærksom på sikkerheden, når du opvarmer olier og fedtstoffer. Overophedning kan føre til, at de antændes og forårsager brandfare. Sørg for at holde øje med temperaturen og undgå at lade fedtstoffet blive for varmt.
Skal du stege ved høj temperatur?
Hvis du skal stege ved høj temperatur, bør du vælge olie eller fedtstof med et højt røgpunkt, for at undgå at fedtstoffet afgiver giftige dampe, producerer skadelige frie radikaler og – måske allerværst – afgiver en virkelig kedelig brændt bismag til emnerne der steges.
Eksempler:
- Avocadoolie (røgpunkt: 270 °C) – Velegnet til stegning ved høj temperatur, har en neutral smag.
- Saflorolie (røgpunkt: 266 °C) – Har et højt røgpunkt og en mild smag, hvilket gør den god til stegning.
- Klaret smør (røgpunkt: 250 °C) – Velegnet til stegning, da klaret smør er uden de faste mælkeproteiner, som kan "brænde af" og ose.
- Raffineret solsikkeolie (røgpunkt: 240-260 °C) – Et godt valg til høj temperatur, har en neutral smag.
- Raffineret jordnøddeolie (røgpunkt: 232 °C) – God til stegning og har en lidt nøddeagtig smag, der passer godt til asiatiske retter.
- Raffineret majsolie (røgpunkt: 232 °C) – Kan tåle høj opvarmning og har en mild smag.
- Rapsolie (raffineret: 204 °C) – Er også et godt valg til medium-høj temperatur.
Skal du stege ved lav temperatur?
Skal du stege ved lav temperatur, lave salatdressing, pesto eller bruge olie på anden vis direkte i maden (det vil sige uden opvarmning), bør du vælge en olie hvor røgpunktet ikke er afgørende, men lade smag og præference bestemme.
Eksempler:
-
Ekstra jomfruolivenolie – Olie med en markant smag, ideel til dressinger m.m.. Olien har et lavt røgpunkt, ca. 160 °C, så den er ikke egnet til høj varme, men bedst til brug i kolde retter.
-
Avocadoolie – Mild i smagen og rig på næringsstoffer, og selv om den har et relativt højt røgpunkt (270 °C), bruges den ofte i kolde retter som dressinger og som smør erstatning.
-
Hasselnøddeolie – Let nøddeagtig smag, der tilfører ekstra dybde til dressinger. Ikke velegnet til høj varme, men god til kold anvendelse.
-
Mandelolie – Mild olie, der passer godt til pesto eller salatdressing.
-
Vindruekerneolie – Mild i smagen, kan bruges i kolde retter, men kan også kan tåle lidt varme.
Røgpunkt efter temperatur, fra høj til lav:
Avocadoolie | 270 °C |
Saflorolie | 266 °C |
Sojabønneolie | 257 °C |
Klaret smør | 250 °C |
Risolie | 250 °C |
Ekstra lys olivenolie | 242 °C |
Raffineret solsikkeolie | 240-260 °C |
Olivenolie, presserester | 238 °C |
Raffineret saflorolie | 230-250 °C |
Raffineret sojaolie | 230-250 °C |
Halvraffineret solsikkeolie | 232 °C |
Raffineret solsikkeolie, højt oliesyreindhold | 232 °C |
Halvraffineret sesamolie | 232 °C |
Palmeolie | 232 °C |
Raffineret majsolie | 232 °C |
Raffineret jordnøddeolie | 232 °C |
Solsikkeolie | 227 °C |
Jordnøddeolie | 227 °C |
Hasselnøddeolie | 221 °C |
Jomfruolivenolie | 216 °C |
Bomuldsfrøolie | 216 °C |
Mandelolie | 216 °C |
Vindruekerneolie | 216 °C |
Sesamolie | 210 °C |
Ekstra jomfruolivenolie, lavt syreindhold | 207 °C |
Raffineret rapsolie | 204 °C |
Halvraffineret valnøddeolie | 204 °C |
Macadamiaolie | 199 °C |
Svinefedt | 182 °C |
Margarine | 182 °C |
Halvraffineret sojaolie | 177 °C |
Uraffineret sesamolie | 177 °C |
Kokosnøddeolie | 177 °C |
Halvraffineret rapsolie | 177 °C |
Hampefrøolie | 165 °C |
Uraffineret solsikkeolie, højt oliesyreindhold | 160 °C |
Uraffineret sojaolie | 160 °C |
Halvraffineret safloroile | 160 °C |
Uraffineret majsolie | 160 °C |
Ekstra jomfruolivenolie | 160 °C |
Uraffineret jordnøddeolie | 160 °C |
Uraffineret valnøddeolie | 160 °C |
Smør | 150-170 °C |
Uraffineret rapsolie | 107 °C |
Uraffineret saflorolie | 107 °C |
Uraffineret hørfrøolie | 107 °C |
Uraffineret solsikkeolie | 107 °C |
Bemærk:
De angivne temperaturer er vejledende og baseret på oplysninger fra forskellige kilder. Faktiske temperaturer kan variere afhængigt af oliens eller fedtstoffets kvalitet samt ydre faktorer som lufttemperatur, vindforhold og lignende.
Røgpunkt efter fedtstof, alfabetisk:
Avocadoolie | 270 °C |
Bomuldsfrøolie | 216 °C |
Hampefrøolie | 165 °C |
Hasselnøddeolie | 221 °C |
Hørfrøolie, uraffineret | 107 °C |
Jordnøddeolie | 227 °C |
Jordnøddeolie, raffineret | 232 °C |
Jordnøddeolie, uraffineret | 160 °C |
Kokosnøddeolie | 177 °C |
Macadamiaolie | 199 °C |
Majsolie, raffineret | 232 °C |
Majsolie, uraffineret | 160 °C |
Mandelolie | 216 °C |
Margarine | 182 °C |
Olivenolie, ekstra jomfru | 160 °C |
Olivenolie, ekstra jomfru, lavt syreindhold | 207 °C |
Olivenolie, ekstra lys | 242 °C |
Olivenolie, jomfru | 216 °C |
Olivenolie, presserester | 238 °C |
Palmeolie | 232 °C |
Rapsolie, halvraffineret | 177 °C |
Rapsolie, raffineret | 204 °C |
Rapsolie, uraffineret | 107 °C |
Risolie | 250 °C |
Safloroile, halvraffineret | 160 °C |
Saflorolie | 266 °C |
Saflorolie, raffineret | 230-250 °C |
Saflorolie, uraffineret | 107 °C |
Sesamolie | 210 °C |
Sesamolie, halvraffineret | 232 °C |
Sesamolie, uraffineret | 177 °C |
Smør | 150-170 °C |
Smør, klaret | 250 °C |
Sojabønneolie | 257 °C |
Sojaolie, halvraffineret | 177 °C |
Sojaolie, raffineret | 230-250 °C |
Sojaolie, uraffineret | 160 °C |
Solsikkeolie | 227 °C |
Solsikkeolie, halvraffineret | 232 °C |
Solsikkeolie, raffineret | 240-260 °C |
Solsikkeolie, raffineret, højt oliesyreindhold | 232 °C |
Solsikkeolie, uraffineret | 107 °C |
Solsikkeolie, uraffineret, højt oliesyreindhold | 160 °C |
Svinefedt | 182 °C |
Valnøddeolie, halvraffineret | 204 °C |
Valnøddeolie, uraffineret | 160 °C |
Vindruekerneolie | 216 °C |
Bemærk:
De angivne temperaturer er vejledende og baseret på oplysninger fra forskellige kilder. Faktiske temperaturer kan variere afhængigt af oliens eller fedtstoffets kvalitet samt ydre faktorer som lufttemperatur, vindforhold og lignende.