Støbejern

Om brug og vedligehold af støbejern

Støbejern har flere fordele: Det er godt til at holde en stabil temperatur, du kan bruge metalredskaber på det – og så fungerer det på alle typer af blus, inklusiv induktion.

Om støbejern

Støbejern er en legering, der typisk og primært består af jern (ofte 90-95 %), kulstof (2-4 %) og silica* (0,5-3 %). Denne kombination giver støbejern dets karakteristiske egenskaber, såsom holdbarhed, varmeledningsevne og evne til at holde godt på varmen. Støbejern er derfor et virkelig godt materiale til gryder og pander. Det er særdeles stærkt, fordeler og holder spm sagt godt på varmen, så man let kan holde en stabil temperatur i panden eller gryden. Til gengæld reagerer støbejern langsomt, så man skal skrue henholdsvis op og ned for varmen lidt tidligere end man plejer.

*Silica, eller siliciumdioxid (SiO₂), er et kemisk stof, der findes naturligt i former som kvarts, sand og glas. Det er en vigtig bestanddel af mange mineraler og en af de mest udbredte forbindelser i jordskorpen.


 

Om emaljeret og uemaljeret støbejern

Vores støbejern findes i to udgaver: Henholdsvis emaljeret støbejern og uemaljeret 'indstegt' støbejern.

Om emaljeret støbejern:
Når man emaljerer støbejern påføres et lag smeltet glas på overfladen af jernet. Først rengøres emnet, og eventuelle urenheder fjernes. Derefter påføres et lag af flydende emalje, som får lov at tørre. Efterfølgende opvarmes emnet i en ovn ved 750-850 °C. Under denne opvarmning smelter emaljen og hæfter til jernet, hvilket skaber en glat og modstandsdygtig overflade.

Fordelene ved emaljering er mange. For det første har den emaljerede overflade nemt ved at opbygge et naturligt non-stick lag ved den gentagne brug af madolie og fedt, som gradvist vedhæftes på stegefladen. Emaljeret støbejern er også let at rengøre på grund af den glatte overflade, hvilket forbedrer hygiejnen. Emaljen fungerer som en beskyttende barriere, der forhindrer oxidation og korrosion af jernet, hvilket øger redskabets holdbarhed. Desuden giver emaljering en ensartet varmefordeling, hvilket er ideelt til madlavning.

Om uemaljeret støbejern:
Støbejernsredskaber uden emalje er, for vores produkters vedkommende, indstegt med olie fra fabrikkens side. Man rengør først støbejernet for at fjerne snavs og rustm hvorefter der påføres et jævnt lag vegetabilsk olie, som derefter bages i ovnen ved 200-300 °C i en time eller mere. Under bagningen hærder olien og danner en hård, glat overflade, der binder sig til støbejernet. Til sidst afkøles emnet og overskydende olie tørres af, hvilket forbedrer både holdbarhed og madlavningsegenskaber.

Fordelen ved indstegning er, at der skabes en rustbeskyttende overflade på emnet, og at overfladen får lettere ved at udvikle et naturligt non-stick lag, ved den gentagne brug af madolie og fedt. Hvad angår prisen, er uemaljeret køkkengrej ofte lidt mere overkommeligt for forbrugeren.


 

Tåler alle redskaber

Brug gerne metalredskaber i gryder og pander af støbejern, det tager absolut ingen skade af det.


 

Tåler ovn, men...

Støbejern tåler fint at komme i ovnen, også når panden eller gryden har stålhåndtag. Vær dog opmærksom på, om dit støbejernsgrydelåg har en knop, der ikke tåler ovnvarme, eller om håndtaget på din pande er lavet af træ. I disse tilfælde bør du undgå at bruge dit støbejern i ovnen.


 

Rengøring

Efter brug køles panden/gryden af, og overskydende fedt fjernes med køkkenrulle. Herefter vaskes panden med varmt vand uden brug af opvaskemiddel, og tørres grundigt af.

Undgå så vidt muligt at bruge ståluld eller rensemidler indvendigt i panden da det kan fjerne den "fedtede" overflade, der er med til at forbedre pandens stegeegenskaber. Affedtes panden kan det desuden medføre, at den begynder at ruste.

Skulle uheldet have været ude, og er panden/gryden blevet vasket med opvaskemiddel og derved blevet "tør" og måske endda rusten, så fortvivl ikke. Den kan stadig reddes:

Fjern først eventuel rust med en hård børste, stålsvamp eller lignende. Strø derpå et lag salt i bunden af gryden/panden og varm den igennem ved kraftig varme i mindst 15 minutter. Saltet trækker opvaskemiddel og andet ud af støbejernet.

Fjern derefter saltet og smør indersiden af panden/gryden i rigeligt med raffineret solsikke- eller vindruekerneolie (undgå olivenolie, da det kan gøre panden klistret). Varm panden igennem på blus eller i en ovn ved middel varme i 15-20 minutter, hvorved bliver olien tynd, og trænger ned i de mikroskopiske huller i støbejernets overflade

Bemærk: Olien må på intet tidspunkt blive så varm, at den begynder at ryge, for så kan der gå ild i den.

Når man ikke kan vente længere, lader man panden/gryden afkøle, hælder eventuel overskydende olie af, og aftørrer den grundigt med et stykke køkkenrulle.