Testpanel
KOKs læderforklæde – udviklet sammen med testpanelet
Vi er jo ikke ligefrem er en modevirksomhed
Hos Kunst og Køkkentøj har vi lavet vores eget forklæde. Det har vi gjort sammen med designvirksomheden Recraft CPH, som arbejder med overskudslæder fra dansk møbelproduktion.
Fordi produktionen er lille og lokal havde vi mulighed for at bestemme hvordan forklædet skulle se ud, så vi sikrede at det ikke bare var lækkert, men også funktionelt i køkkenet. Det meste havde vi styr på, men vi var i tvivl om hvilket spænde vi skulle vælge og om forklædet skulle have strop til et viskestykke eller ej. Da vi ikke ligefrem er en modevirksomhed, er var vi også i tvivl om, hvilken farve vi skulle føre det i.
Derfor spurgte vi sensommeren 2022 medlemmerne i KOKs testpanel, om de ville være med til at formgive forklædet. Og det må man sige, at de ville – vi modtog 437 individuelle svar fra vores testpiloter. Her på siden kan man se uddrag af de mange svar, og hvordan forklædet endte med at se ud.
Tusinde tak til testpanelet for de mange forslag og idéer.
Testpanelet: Råt for usødet
Har du idéer eller forslag til forklædet?
– Det ville være dejligt med noget støtte i nakken, så den ellers lækre læderrem ikke kommer til at gnave, eller hænge for tungt i nakken.
– At nakkestroppen erstattes af to stropper, der krydses på ryggen og fæstnes længere nede på siden. Dermed hviler forklædet ikke på nakken, men vægten fordeles på skuldrene i stedet.
– Kan man evt. lave en lille slids foran hvor enden af stroppen (ved bæltespændet) kan proppes ind, så den kommer bag forklædet? Så den ikke hænger foran og irriterer som I beskriver. Selvfølgelig pænt udformet.
– Generelt er forklæder ikke lavet til store bryster, så det kunne være fedt med en model der er bredere foroven, så den dækker det meste og ikke kun halvdelen. Og så ville det være mega lækkert hvis man brugte vegansk læder. Det er fremtiden.
– At forklædet laves af vaskbart materiale, eller materiale som ikke virker stift. Det skal være behageligt at have på, ellers bruger man det ikke.
– Synes bestemt at det skal præges med KOK
– Gerne en strop i hver side, så der er mulighed for to viskestykker (rent/beskidt) eller ét viskestykke og et andet “værktøj” i den anden strop.
– Ekstra lang mavestrop, så den også kan nå rundt om gravide og folk med lidt større maver.
– Bredt nok til ikke at “stumpe” i bredden hos lidt større kokkebasser 😉
– Mindre lommer til køkkenudstyr (grydeske og lign.)
– Egentlig vil jeg foretrække D-ringen, men tror ikke at det vil fungere med læderstroppen flagrende opad. Evt. montere D-ringen, så stroppen vender nedad. Har I overvejet en kraftig messingknaplukning, med fx tre forskellige indstillinger? Kunne også være fint med en enkelt forlomme!
– En lille hank øverst på forklædet, men på bagsiden, så man kan hænge forklædet på en krog. Når man hænger det i stroppen, kommer det så langt ned mod gulvet.
– Laaaange stropper i livet, da jeg foretrækker at de kan løbe bag ud, krydse, om foran og bindes eller allerhelst om bagpå igen, så det sidder godt til i livet.
– Læderet skal ikke være for kraftigt/tykt, da forklædet så er vanskeligt at arbejde med/i.
– Det er vigtigt at det er blødt læder, som føles rart at have på og ikke virker tung og stift.
– Det er vigtigt, at remmen til halsen ikke smitter af på huden, når man sveder i køkkenet. Bindebåndene rundt om livet skal være lange nok til minimum 150 cm omkreds, og være til at binde. Taler evt. for en tekstil-løsning - og dermed måske tilsvarende også en tekstil-løsning til hals (og spænde).
– I min verden ville det være fantastisk, hvis det var kryds-stroppen, så remmen ikke hvilede på nakken. Så alle dem med nakkeproblemer også kunne bruge forklæde.
– Ikke for stort logo, så mister forklædet nemlig elegancen!
– Stroppen som man kan binde på ryggen må gerne være lang, så den kan bindes foran i stedet. Personligt er jeg fan af at binde den foran og ikke bagpå.
– Stroppen til viskestykket skal være i siden af forklædet. Når det nu er, I laver i genbrugsmaterialer må man gerne kunne se det på forklædet. Dvs. alle forklæder behøver ikke se ens ud. Men derimod gerne med små forskelle i materialet. Det giver jer mulighed for at føre de forklæder som giver mest mening i et bæredygtighedsperspektiv.
– Jo simplere, jo bedre.
– En karabinhage til eks. grydelapper, kunne jeg godt tænke mig.
– Fortsætte "bukse-looket" med bæltespænde og sætte enkelte stropper rundet om livet, så bindebåndet/bæltet kan bindes hele vejen rundt. Læderforklæder kan være for løse rundet om livet, da de oftest ikke kan bindes foran, som giver en bedre fornemmelse af, at forklædet "er en del af en" i stedet for at hænge lidt stift ud fra en pga. materialet.
– Da der bruges møbelskind og maskinsyning: Runde hjørner giver pænere finish og er mere behagelige for brugeren, da ingen hjørner stikker ud. Lad stropperne krydse på ryggen som seler. Giver mere behagelig bæring af forklædet og spænder ved halsen undgås. Med fastsyede D-ringe og regulaspænder på stropperne kan ender helt undgås. Giver mere gennemført og stilfuldt udseende. Hvor nakkestrop er syet fast: Sys på tværs af remmen, så svækkes skindet og forstærkning er nødvendig – sys to lige sømme med et X imellem undgås forstærkningen – ellers kan en D-ring monteres med bulletformet tab på hver side af skindets kant (jf. Al Stohlman "the art of leather sewing", 1970) og strop monteres i den. Laves en bue ved halsen styres trækket i skindet op til stropperne – det giver mere professionelt udseende, en flottere finish og pænere patinering.
– Kryds på ryggen, i stedet for bånd om nakken, det er varmt om sommeren og man kan aldrig bestemme sig for om det sidder godt udenpå skjorten eller direkte på huden eller halvt af hvert
– Sørg for at lave den lange version både hvad angår højde foroven og længde forneden. Hvis det er muligt også størrelsesbestemt, så store voksne mænd også kan finde et der passer. Måske overvej et par bæltestropper, så man selv kan vælge at sætte bælte i, til knivværktøj m.v.
– Farvemæssigt vil mange kvinder synes om pink og pistaciegrøn – måske også en lomme foran til f.eks. slik, nøgler eller andet, gerne med et symbol på – eller mulighed for at sætte et navn på.
– At I udvikler et forklæde der ikke skal hænge i nakken :-) så ville I være de første med et af skind.
– Lav det let og tyndt, så det er rart at gå rundt med.
Farveforslag fra testpanelet (uddrag):
Sort, Mørkebrun, Grå, Mørkegrøn, Mørkeblå, Blå, Marineblå, Cognac, (Mørke)blå eller mørkegrøn, Cognac, Natur (lysbrun) eller sort, Blåt eller sort, Mørkebrun med sort strop, Sort eller mørkebrun, Blå eller mørk rød, Mørkegrønt, Cognacfarvet (den farve mangler tit) ...
... Kernelæderbrun eller grøn, Cognacfarvet (mørkebrun på 2. pladsen), Ufarvet, Lysebrun, Grøn, Bordeaux, En lysere brun/naturlig læderfarve, Cognacfarvet, Olivengrøn, pistaciegrøn eller mørkegrøn, Mørkegrøn, Burgunderrød ville skille sig ud, Sort eller cognac, Lys naturlæder.
Det færdige resultat: KOKs læderforklæde
Spørgsmål og svar fra testen
Forklæder
Forklæde, 90x80 cm, genanvendt læder
Testpanel