Støbejernspande Fra Kunst Og Køkkentøj

TESTPANEL

Test af støbejernspande

"Af en eller anden årsag bruger jeg en anden pande til fisk (hvis jeg steger den – jeg bruger dog oftere ovn). Jeg tror det er fordi fisk virker mere sart. Men det er jo irrationelt idet jeg blot kan skrue ned for temperaturen..." – Søren, KOKs testpanel

Håndtaget bliver varmt og den vejer en del – kan den bruges alligevel?

Stegepanden er et grundlæggende redskab i køkkenet, så der er god grund til at vælge noget, der ikke bare fungerer, men som også kan holde. Vi har for relativt nyligt indført en pande i støbejern fra sydamerikanske Victoria, som er særdeles dygtige til at lave emner i støbejern med et fornuftigt forhold mellem kvalitet og pris. Panden, der skal testes, er ikke nogen letvægter, og håndtaget bliver varmt i brug. Til gengæld steger den fantastisk, er ekstremt stærk, har en god pris og er nem at vedligeholde ... mener vi.

Det ville vi gerne have efterprøvet, så i december 2023 trak vi 10 tilfældige deltagere, blandt alle medlemmer af vores testpanel, som hen over vinteren skulle teste støbejernspanden. Her kan du læse mere om, hvordan vores testpanel har bedømt panden.

Vores konklusion på testen

Panden i støbejern slap igennem testen nogenlunde som forventet. Vi kan af testpiloternes svar udlede, at panden steger supergodt, kan være lidt svær at styre (enkelte deltagere brændte noget på), og måske lidt irriterende at gøre ren. Til sidst i testen vurderer vores panel, at panden er pengene værd.

Det lader dog til, at vi skal have fat i vores leverandør med hensyn til, hvordan man rengør panden, da vi bestemt ikke er enige her. I leverandørens manual anbefales det at bruge opvaskemiddel, som vi netop fraråder at bruge på jern, da det er ret svært at få af igen. Og sidder der sæberester på panden når man steger, så virker det nærmest som klister, så emnet hænger i. Hertil kommer at opvaskemiddel kan opløse det fedtlag, man omhyggeligt har stegt panden ind med.

Brugsanvisninger er jo den absolut sidste udvej, men det glædelige er, at vores lille manual faktisk blev læst. Og ikke mindst, at den er nogenlunde god, dog uden at være perfekt. Vi tager (atter) et kig på den, og beder leverandøren om at forklare deres anbefaling.

Alt i alt er vores konklusion, at vi fortsat vil føre panden i vores sortiment. Den er et prisvenligt bud på en pande, som måske ikke er perfekt, men gør det den skal – og så holder den i øvrigt ekstremt godt.

Nedenfor kan du se svarene fra testen, og til sidst finder du en grafisk fremstilling af både spørgsmål og svar.

Tak for hjælpen til vores testpiloter!

Hilsen fra Kunst og Køkkentøj

Denne vare blev testet:
Victoria støbejernspande med ekstra håndtag, Ø 25 cm
Se den i webshoppen

Testpanelet: Råt for usødet

Er der noget ved panden der undrer dig, eller har du kommentarer til vores test?

– Jeg brugte på et tidspunkt et stegeområde, hvor jeg ikke fik sat hele panden over hele stegeområdet. Da blev panden ujævnt varm og stegte nærmest ikke i det ene område. Jeg havde nok forventet, at varmen ville sprede sig mere til hele panden, men det gjorde den ikke. Måske er det normalt, jeg ved det ikke?

– Tak for at få lov til at teste et af jeres produkter. Det har været en fin lille opgave, som jeg har hygget mig med. Mvh. Anne

– Eneste kommentar er, at min erfaring med opvarmning af panden tager længere tid end jeg havde forventet. Men det er også en del af det man skal lære ved en støbejernspande tror jeg.

– Nej. For mig har det været en meget passende og meget funktionel pande. Meget positiv oplevelse med panden.

– Næh :-)

– Faktisk ikke. Det er et totalt lige til produkt.


Foretrækker du en støbejernspande som denne, eller en anden type?

– Jeg bruger forskellige pander til forskelligt, som jeg altid har gjort, det vil jeg nok blive ved med. Jeg ved ikke, hvilken pande jeg vil foretrække til stegning. Men jeg har også en anden god støbejernspande, som jeg tit steger kød på. Andre pander steger jeg grøntsager på. Jeg har brugt panden, nærmest alle de gange, hvor en pande skulle i brug. Selvfølgelig for at kunne lave denne vurdering til jer. Jeg ved faktisk ikke, hvilke panden jeg vil foretrække. Panden er god at stege med, men lidt langsom til at varme op og til at køle ned igen. Så trækker det noget ned for mig, at den er så vanskelig at rengøre. Men sådan er alle støbejernspander jo, så det er nok mere mig end det er panden.

– Jeg har selv pladejernspander og er meget glade for dem. Stegeevnen minder meget om hinanden. Ulempen ved denne er at håndtaget bliver så varmt.

– Jeg tror, at jeg skal øve mig i at bruge panden, men jeg tror også at når man først har lært at bruge den, så kan den noget som stålpanden ikke kan. Jeg har en fornemmelse af, at jeg kan opnå en mere stabil temperatur på støbejerne panden.

– Af en eller anden årsag bruger jeg en anden pande til fisk (hvis jeg steger den – jeg bruger dog oftere ovn). Jeg tror det er fordi fisk virker mere sart. Men det er jo irrationelt idet jeg blot kan skrue ned for temperaturen. Til kød, kylling og grøntsager vil jeg klart bruge denne stegepande – og megafedt at man bare kan sætte den i ovnen.

– Panden bliver meget hurtigere varm og giver en flot jævn skorpe på eks. bøffer og kylling. Desuden oplever jeg, at støbejern holder maden markant mere varm – altså skal der bruges mindre energi i forhold til andre pander. Jeg har kunne stege mine ting ved lavere temperaturer, fordi panden fordeler og holder så jævnt på varmen.

– Panden varmer hurtigt op og slipper hurtigt varmen igen, og det man steger hænger ikke ret nemt i panden - så skal man stege med temmelig kraftig varme hvis det skal lykkes. Samtidig synes jeg panden giver en god stegeskorpe.

– Hvis noget skal steges og i ovn bagefter, ville jeg klart bruge denne pande - men ellers helst en jernpande.

– Jeg ville foretrække denne pande hvis jeg ikke havde problemer med, at maden bliver lidt sort i stegeskorpen.

– Denne pande er fantastisk til mange ting. Men jeg bruger for tiden ofte syrlige væsker i maden (og mellemlang simretid), så når det er tilfældet, fortrækker jeg en klassisk stålpande. Men denne pande har helt klart sin plads. Burgere, bagning i ovnen, æggekager m.m.


Hvordan oplever du stegeskorpen på en støbejernspande?

– Jeg lavede pandekager på panden og samtidig på en af mine gamle pander. Det var svært at styre varmen på støbejernspanden. Så panden var ikke særlig god til pandekagerne. Nok mest fordi, at det var svært at få panden passende varm. Det tager jo lidt tid at regulere varmen, inden den bliver varm og kold igen, hvis der var skruet for meget op.

– God stegeskorpe pga. den høje varme.

– Bedre, mere sprødt resultat.

– Jeg oplever at jeg kan få en højere varm i længere tid med panden, hvilket jeg synes giver en bedre stegeskorpe.

– Ja, stegeskorpen bliver mere "jævn" på hele kødet og det går langt hurtigere.

– Den bliver mere sprød/grillet.

– Har haft problemer med at stegeskorpen bliver sort.

– Bedre karamellisering/sprødhed (Maillard-effekt).

– Panden holder temperaturen godt, og det virker til at gøre det nemmere at brune kød, eksempelvis.


Hvordan har du rengjort panden?

– Jeg fandt hurtigt ud af, at panden skal gøres ren, mens den fortsat er varm. Det er svært at få den rigtig ren. Jeg har mest gjort den ren med varmt vand og opvaskebørste – men den bliver ikke altid rigtig ren.

– Æg fungerer slet ikke, så jeg er holdt med at lave æggeretter på panden. Jeg måtte på et tidspunkt gøre panden ren med en stålsvamp, for at få æggerester væk. Jeg fik jo nok også noget af den beskyttende belægning væk? Jeg overvejer faktisk at koge den op med salt, derefter olie på og en tur i ovnen. Ligesom I anbefaler.

– Det er nok min største udfordring med panden. At den er svær at gøre ren.

– Varmt vand. Der stod modsatrettede oplysninger i den vejledning I skrev i manualen og den der stod på pappet på panden. I jeres stod der at man ikke må benytte sæbe til rengøring, i producentens vejledning stod der at man må benytte sæbe.

– En lille smule mild sæbe og varmt vand, aftørring og herefter evt. tørring på eftervarme i ovnen.

– Vasket op i hånden i varmt vand og opvaskemiddel.

– Vand og børste - og så har jeg smurt med olie efterfølgende.

– Med blød børste, enkelte gange en stålsvamp. Meget sjældent sæbe.

– Vand og lidt sæbe. Og så indbagt den igen bagefter.

– Med varmt vand. Panden er blevet lidt sort og det var svært at få rengjort.

– Vasket i vand og aftørret.

– Oftest bare med varmt vand, og meget lidt sæbe når der virker nødvendigt.


Har du kommentarer til vores manual om 'Brug og vedligehold'?

– Den lille manual, der fulgte med, fortalte at der ikke må bruges sæbe på panden. Der stod på det stykke papir, der var rundt om panden, at panden kunne rengøre med lidt sæbe. Altså forskellige anbefalinger ift. brug af sæbe på panden.

– Der stod modsatrettede oplysninger i den vejledning I skrev i brevet og den der stod på pappet på panden. I jeres stod der at man ikke må benytte sæbe til rengøring, i producentens vejledning stod der at man må benytte sæbe. Jeg har ikke benyttet sæbe da jeg heller ikke gør det på mine egne jernpander.

– Ifølge manualen fra KOK må man ikke bruge sæbe til rengøring, men ifølge vejledningen fra producenten må man godt anvende mild sæbe!

- Jeg husker den som værende god ift. den information jeg havde brug for.

– Meget udførlig og overskuelig.


Spørgsmål og svar fra testen

1 Hvar Du Overordnet Set Haft Glæde Af Panden
2 Hvor Ofte Har Du Brugt Panden
3 Har Du Brugt Den Mere End Forventet
4 Hvilken Varmekilde Har Du Brugt Panden På
5 Har Du Brugt Panden I En Ovn
6 Hvad Har Du Brugt Panden Til
7 Hvilken Type Pande Bruger Du Normalt
8 Læste Du Den Medfølgende Lille Manual Om Brug Og Vedligehold
9 Var Manualen Anvendelig
10 Har Du Haft Problemer Med At Emnet Eller Fødevarer Hænger Fast I Panden
11 Håndtaget På Panden Kan Blive Varmt Har Du Brændt Dig På Det Det Håber Vi Ikke
12 Man Kan Bruge Alle Typer Redskaber Metal, Plast, Træ Osv På Panden Vidste Du Det
13 Har Du Oplevet At Stegeskorpen Bliver Anderledes Ved At Bruge Denne Pande Frem For Andre Pander
14 Er Panden Nem At Rengøre
15 Panden Koster 243 Kr Hvordan Vil Du Vurdere Forholdet Mellem Pris Og Kvalitet På En Skala Fra 1 Til 5
16 Nu Har Du Prøvet En Pande I Støbejern Uden Belægning Som Er Specielt God Til At Stege
17 Ville Du Anbefale Andre At Købe En Pande Som Denne

Støbejernspander

Se alle pander

Koks Testpanel

Testpanel

Meld dig ind i KOKs testpanel

Meld din ind i KOKs testpanel, og hjælp os med at blive klogere på gastronomisk værktøj. Blandt alle medlemmer af testpanelet finder vi ved lodtrækning en række "testpiloter", der skal afprøve køkkengrej eller bageudstyr. Efter en testperiode skal deltagerne fortælle os deres uforbeholdne mening om produktet.