Guide: Fra Fahrenheit til Celsius
I England og USA anvender man en anden temperaturskala end i Danmark, så hvis din opskrift er angivet i Fahrenheit, kan det kræve lidt hjælp at oversætte den til Celsius – og denne hjælp kan du finde her.
Fahrenheit: Hvad skal ovnen stilles på i Celsius?
I England og USA anvender man en anden temperaturskala end i Danmark, så hvis din opskrift er angivet i Fahrenheit, kan det kræve lidt hjælp at oversætte den til Celsius – og denne hjælp kan du finde her.
Ovntemperatur – fra Fahrenheit til Celsius:
200 °F | = 93 °C |
250 °F | = 121 °C |
275 °F | = 135 °C |
300 °F | = 149 °C |
325 °F | = 162 °C |
350 °F | = 177 °C |
375 °F | = 190 °C |
400 °F | = 204 °C |
425 °F | = 218 °C |
450 °F | = 232 °C |
475 °F | = 246 °C |
500 °F | = 260 °C |
525 °F | = 274 °C |
550 °F | = 288 °C |
575 °F | = 302 °C |
600 °F | = 316 °C |
Om Fahrenheit og Celsius
Fahrenheit-skalaen blev opfundet af fysikeren Daniel G. Fahrenheit i 1724. Han baserede skalaen på den laveste temperatur han kunne måle med en blanding af is og salt (0 °F), smeltepunktet for is (32 °F), og kropstemperaturen for et menneske (98,6 °F).
Forskellen på Fahrenheit og Celsius:
- Fahrenheit (°F) bruger 32 grader som frysepunkt for vand og 212 grader som kogepunkt for vand. Der er dermed 180 grader mellem frysepunkt og kogepunkt.
- Celsius (°C) blev udviklet af den svenske astronom Anders Celsius i 1742. Her er frysepunktet for vand 0 °C, og kogepunktet er 100 °C.
I madlavningskontekst:
- Fahrenheit er mest udbredt i USA, hvor mange opskrifter og ovnindstillinger er baseret på denne skala. Temperaturen i Fahrenheit giver ofte en mere præcis indstilling i ovne, fordi skalaen har flere grader i det anvendelige interval (mellem frysepunkt og kogepunkt).
- Celsius bruges i det meste af verden og i videnskabelige sammenhænge. Mange opskrifter i Europa og andre regioner er baseret på Celsius, og det anses for at være lettere at arbejde med, fordi det deler temperaturskalaen fra frysepunkt til kogepunkt af vand i et 100-graders interval.
Eksempler i madlavning:
- 350 °F svarer til ca. 175 °C, en typisk temperatur til bagning.
- 212 °F (kogepunkt for vand) er 100 °C.
- 0 °C er frysepunktet for vand, mens det er 32 °F.
Termometre
Ovntermometer, 0/+300 °C
73,00
Klar besked om køkkengrej
"Vi er ikke så begejstrede for non-stick belægning i gryder og pander, fordi det ikke kan holde og fordi belægningen isolerer, så man ikke kan stege ordentligt. Det skal dog indrømmes, at til nogen ting er det genialt: F.eks. ved stegning af mad med højt indhold af stivelse som ris og kartofler, eller til røræg, som efterlader en ret irriterende hinde i grydens bund."
Tilmeld dig nyhedsbrevet, og få klar besked om vores holdning til køkkengrej.
Tilmeld dig nyhedsbrevet, og få klar besked om vores holdning til køkkengrej.