Jernpande

Om brug og vedligehold af jernpander

En jernpande steger og bruner kød, fisk, kylling og grøntsager fantastisk godt og kan bruges ved meget høj temperatur, så du opnår Maillard-reaktionen, hvor kød får en optimalt karamelliseret stegeskorpe ved 140-165 °C.

Om jernpander

Den franske jernpande er robust konstrueret, nærmest uopslidelig. Den er fremstillet af kulstofstål uden overfladebehandling eller belægning. Over tid vil den blive mørk, når jernet mættes med olie og fedtstof, hvilket skaber en naturlig non-stick overflade.


 

Skal indsteges før brug

Før panden tages i brug, skal den steges ind i olie, så den slipper stegeemnet nemt. Brug en raffineret solsikke- eller vindruekerneolie. Steg panden ind ved at smøre indersiden med olie og varm den igennem på et blus ved middel varme i 15-20 minutter. Herved bliver olien tynd, og trænger ned i de mikroskopiske huller i pandens overflade.

Bemærk: Olien må på intet tidspunkt blive så varm, at den begynder at ryge, for så kan der gå ild i den! Når man ikke kan vente længere, lader man panden afkøle, hælder eventuel overskydende olie af, og aftørrer den grundigt med køkkenrulle.


 

Ved brug i ovn

Producenten anbefaler, at jernpander med langt håndtag bruges i ovnen i maksimalt 10 minutter ved højst 200 °C. Dette skyldes, at håndtaget er lamineret for at forhindre rust, og længere tid i ovnen kan beskadige lamineringen.


 

Rengøring

Efter brug køles panden af, og overskydende fedt fjernes med køkkenrulle. Herefter vaskes panden med varmt vand uden brug af opvaskemiddel, og tørres grundigt af.

Undgå så vidt muligt at bruge ståluld eller rensemidler indvendigt i panden da det kan fjerne den "fedtede" overflade, der er med til at forbedre pandens stegeegenskaber. Affedtes panden kan det desuden medføre, at den begynder at ruste.

Efter vask kan du med fordel bruge køkkenrulle eller en klud til aftørring af panden – så undgår du at få fedtede viskestykker.

Panden tåler ikke opvaskemaskine og må aldrig stå i blød.


Jernpander

Se hele serien