Om brug og vedligehold af skærebræt i bøgetræ
Om skærebrætter i bøgetræ
At ovntørre, stavlime og oliebehandle træ er en relativt dyr måde at lave et skærebræt på, men til gengæld den bedste, hvis man vil sikre sig, at det ikke slår sig eller får revner. Man skal være opmærksom på, at træ er et 'levende' materiale, så revner kan opstå uanset den høje kvalitet. Vi kan således ikke garantere, at træet ikke revner, men hvis revnen skønnes at være urimeligt stor, bytter vi brættet med et nyt.
Inden første brug
Inden første brug skal skærebrættet vaskes grundigt af i hånden, på begge sider, i varmt vand og en smule opvaskemiddel.
Vask altid begge sider på et skærebræt af træ
Det er vigtigt at træskærebrættet vaskes på begge sider for at undgå, at det vrider sig eller bliver skævt. Når kun én side vaskes og bliver våd, kan træet absorbere fugt ujævnt, hvilket får det til at udvide sig mere på den ene side end den anden. Dette kan med tiden føre til, at skærebrættet bøjer eller slår sig. Ved at vaske begge sider jævnt og derefter lade skærebrættet tørre stående eller på en kant opnår du en mere ensartet tørring og forlænger skærebrættets levetid.
Rengøring
Skærebrættet tåler ikke opvaskemaskine, men da bakterier overlever meget dårligt på træ, kræver det ikke andet end almindelig opvask med varmt vand og opvaskemiddel. For at undgå, at skærebrættet slår sig, er det vigtigt i forbindelse med rengøring, at brættet gøres vådt på begge sider. Stil aldrig et vådt træskærebræt til dryptørring på et bord eller lignende, da der kan dannes en lille sø omkring brættet, som holder træet fugtigt. Dette kan nemlig medføre, at træet udvider sig, og skærebrættet kan dermed risikere at revne. Aftør derfor altid dit træskærebræt umiddelbart efter vask.