Bagestål

Om brug og vedligehold af bagestål

Bagestål og bagesten er ideelle underlag til bagning af brød, boller og pizza. Både stål og sten har nemlig stor termisk masse, hvilket vil sige at materialerne holder godt på varmen. Fordelen er dermed, at temperaturen holdes oppe når man lægger dejen på, hvorved der dannes en sprød skorpe på emnet. Bagestål afgiver varmen hurtigere end bagesten, hvilket giver særdeles gode resultater ved specielt lidt tyndere emner som fladbrød, tarte flambée og klassisk sydeuropæisk pizza.

Om bagestål

Pointen ved et bagestål er, at det holder på varmen, selvom ovnen åbnes kortvarigt. Derved bages dejen hårdt, hvilket giver en sprød skorpe. Stålet er særdeles velegnet til tynde pizzaer. Med lidt erfaring kan resultatet blive meget tæt på en pizza bagt i en stenovn, dog uden den karakteristiske sejhed i skorpen som en bagesten giver.


 

Inden første brug

Vask bagestålet af med varmt vand uden opvaskemiddel, inden det tages i brug første gang.


 

Anvendelse

Placer derefter bagestålet midt i en kold ovn, helst på en bagerist, og indstil ovnen til den ønskede temperatur. Stålet kan klare temperaturer over 400 °C, så du kan trygt give den gas. Lad stålet varme op i mindst 30 minutter, så det er helt gennemvarmt, inden bagning. Undgå at hælde vand på det varme bagestål. Efter bagning skal bagestålet køle af i ovnen, hvorefter det kan børstes eller tørres af.


 

Rengøring

Bagestålet tåler ikke opvaskemaskine, men skal vaskes af i hånden, i varmt vand, uden opvaskemiddel. Bagestålet må ikke stå i blød! Hvis stålet ikke er meget beskidt, er aftørring med en opvredet klud nok. Hvis noget har brændt sig fast, kan du skrabe det af med en metalskraber eller en spatel. Eventuel rust kan ligeledes skrubbes væk. Derefter smøres bagestålet ind i lidt raffineret solsikke- eller vindruekerneolie, og bages en times tid i en 200 °C varm ovn.


Udstyr til brød og pizza

Se alt i kategorien