Bagesten Fra Kunst Og Køkkentøj Er Fremstillet Af Lavasten Fra En Vulkan (1)

Om brug og vedligehold af bagesten

Bagesten og bagestål er ideelle underlag til bagning af brød, boller og pizza. Både sten og stål har nemlig stor termisk masse, hvilket vil sige at materialerne holder godt på varmen. Fordelen er dermed, at temperaturen holdes oppe når man lægger dejen på, hvorved der dannes en sprød skorpe på emnet. Bagesten afgiver varmen langsommere end bagestål, hvilket giver gode resultater ved bagning af lidt tykkere pizzatyper, brød, sandwichbrød og lignende.

Om bagesten af lavasten

En bagesten af lava er fremstillet af naturlig vulkansk sten, typisk udvundet fra lavaaflejringer. Materialet dannes ved vulkanudbrud, når smeltet stenmasse hurtigt afkøles og størkner. Resultatet er en porøs, men solid sten, som har unikke varmeegenskaber. Lavasten har en høj varmekapacitet og kan absorbere og afgive varme jævnt, hvilket gør dem ideelle til bagning af brød og pizza, hvor en sprød bund og jævn bagning er ønsket. Lavasten er ofte stærkere og mere varmetolerante end almindelige bagesten af ler eller keramik og kan holde til meget høje temperaturer uden at revne.


 

Inden første brug

Vask bagestenen af med varmt vand uden opvaskemiddel, inden den tages i brug første gang.


 

Anvendelse

En bagesten bør altid placeres i en kold ovn og varmes op sammen med ovnen. Brug over- og undervarme eller varmluft i forbindelse med opvarmningen.

Når ovnen er opvarmet til den ønskede temperatur, fortsættes opvarmningen i yderligere 10-15 minutter, så stenen er gennemvarm. Du skal forvente, at opvarmningen af ovnen kan tage lidt længere tid end normalt, da stenen også skal varmes op. Hvis du vil være sikker på, at temperaturen i ovnen er korrekt, kan du eventuelt bruge et ovntermometer.

Når bagestenen er varmet op, lægges brødet eller pizzaen direkte på stenen. Det letteste er at benytte en pizzaspade, men du kan også tage stenen ud af ovnen, da den holder varmen i lang tid. Pas dog på fingrene – den er meget varm!


 

Rengøring

Lad bagestenen køle helt af og rengør den med vand og en hård børste. Brug aldrig opvaskemiddel, da det suges ind i stenen.

Tåler en bagesten pyrolyse?
Nej, en bagesten bør ikke udsættes for pyrolyse. Et pyrolyseprogram opvarmer typisk ovnen til 500 °C for at brænde madrester væk, og det kan få en bagesten til at revne eller blive skør, også selvom den er lavet af lava. Hvis der er små spændinger i materialet, kan den revne ved hurtige temperaturændringer – hvilket netop sker under pyrolyse.

Hvis din bagesten er meget beskidt, anbefaler vi i stedet:

  • At skrabe madrester af med en spatel eller børste.
  • At bruge en fugtig klud (uden sæbe) til at tørre den af.
  • At lade den brænde af ved normal bagetemperatur – hvis der er fastbrændte rester, kan de ofte brændes væk ved at sætte ovnen på ca. 250 °C i en time.

Udstyr til brød og pizza

Se alt i kategorien