Om brug og vedligehold af bagesten
Om bagesten af lavasten
En bagesten af lava er fremstillet af naturlig vulkansk sten, typisk udvundet fra lavaaflejringer. Materialet dannes ved vulkanudbrud, når smeltet stenmasse hurtigt afkøles og størkner. Resultatet er en porøs, men solid sten, som har unikke varmeegenskaber. Lavasten har en høj varmekapacitet og kan absorbere og afgive varme jævnt, hvilket gør dem ideelle til bagning af brød og pizza, hvor en sprød bund og jævn bagning er ønsket. Lavasten er ofte stærkere og mere varmetolerante end almindelige bagesten af ler eller keramik og kan holde til meget høje temperaturer uden at revne.
Inden første brug
Vask bagestenen af med varmt vand uden opvaskemiddel, inden den tages i brug første gang.
Anvendelse
En bagesten bør altid placeres i en kold ovn og varmes op sammen med ovnen. Brug over- og undervarme eller varmluft i forbindelse med opvarmningen.
Når ovnen er opvarmet til den ønskede temperatur, fortsættes opvarmningen i yderligere 10-15 minutter, så stenen er gennemvarm. Du skal forvente, at opvarmningen af ovnen kan tage lidt længere tid end normalt, da stenen også skal varmes op. Hvis du vil være sikker på, at temperaturen i ovnen er korrekt, kan du eventuelt bruge et ovntermometer.
Når bagestenen er varmet op, lægges brødet eller pizzaen direkte på stenen. Det letteste er at benytte en pizzaspade, men du kan også tage stenen ud af ovnen, da den holder varmen i lang tid. Pas dog på fingrene – den er meget varm!
Rengøring
Lad bagestenen køle helt af og rengør den med vand og en hård børste. Brug aldrig opvaskemiddel, da det suges ind i stenen.