Generel rengøring af gastronomisk værktøj
Korrekt vedligehold forlænger dit køkkengrejs levetid
Kunst og Køkkentøj har siden 1988 forhandlet gastronomisk værktøj, køkkengrej og bageudstyr til private og professionelle. Vi tester og udvælger vores varer efter praktisk anvendelse og holdbarhed, og i den forbindelse er rengøring og vedligehold en væsentlig faktor. Forkert rengøring kan nemlig både nedsætte produktets funktion, forringe produktets levetid og i sidste ende risikere at ødelægge produktet.
Det er derfor afgørende for dit køkkentøjs funktion og levetid, at du rengør og vedligeholder det korrekt. Noget tåler fint opvaskemaskine, hvor andet skal vaskes op i hånden – enten med eller uden opvaskemiddel og sæbe. Her er derfor en praktisk oversigt over, hvordan du bedst vedligeholder og plejer diverse køkkengrej.
Rengøring af knive
Knive i rustfrit stål
Vask aldrig køkkenknive i rustfrit stål i opvaskemaskinen. Uanset om det er en kokkekniv, grøntkniv eller brødkniv. Opvaskemaskinen sløver nemlig knivbladet og udtørrer skæftet. Vask i stedet kniven i hånden med varmt vand og opvaskemiddel, og tør den grundigt af, umiddelbart efter brug. Hav ikke kniven liggende i en skuffe, men hæng den helst på en knivmagnet. Husk, at forkert pleje vil resultere i rust og sløvhed, og at forkert brug af slibemaskiner og strygestål vil ødelægge knivbladet.
Knive i karbonstål
Knive i karbonstål (kulstofstål) tåler ikke opvaskemaskine, da de bl.a. vil ruste lynhurtigt. De skal derimod vaskes med almindeligt opvaskemiddel og aftørres omhyggeligt lige efter. Det er ikke strengt nødvendigt, men det kan anbefales, at påføre bladet en dråbe olie før kniven lægges væk. Her er kameliaolie specielt velegnet, da den er syrefri og ikke bliver harsk. Knive i karbonstål er nemme at stryge og slibe op, men man skal være opmærksom på, at bladet ofte bliver lidt mørkt og plettet i brug og at knivbladet optager aromastoffer, f.eks. når man hakker løg, som kan blive overført til andre emner. Knivens æg vedligeholdes til daglig med strygestål eller læderstrop og slibes efter behov på sten.
Rengøring af gryder, pander og bradepander
Gryder og pander i rustfrit stål
Gryder og pander i rustfrit stål er slidstærke og nemme at rengøre. Der kræves ingen særlige hensyn hverken i forbindelse med de redskaber der benyttes eller i forhold til rengøringen. Rustfrit stål tåler, at man benytter piskeris, skeer og paletter af stål under madlavningen, og sæbe, opvaskemaskine, grydesvampe og ståluld ved rengøringen. Efter rengøring skal sæben skylles meget omhyggeligt af, da efterladte sæberester kan få ting til at brænde fast ved næste brug.
Pander i pladejern
Stegepander og lignende i pladejern tåler ikke opvaskemaskine eller at stå i blød, da de vil ruste lynhurtigt. Rengør i stedet således: Efter brug køles panden af, og overskydende fedt fjernes med køkkenrulle. Herefter vaskes panden med varmt vand uden brug af sæbe, og tørres grundigt af. Undgå så vidt muligt at bruge ståluld eller rensemidler indvendigt i panden, da det kan fjerne den 'fedtede' overflade, der er med til at forbedre pandens stegeegenskaber. Affedtes panden kan det desuden medføre, at den begynder at ruste. Efter vask kan man med fordel bruge køkkenrulle eller en klud til aftørring af panden – så undgår man at få fedtede viskestykker.
Læs om brug og vedligehold af jernpander
Gryder og pander i støbejern
Støbejern tåler ikke opvaskemaskine, så vask det i stedet af i varmt vand uden opvaskemiddel. Tør støbejernet af med det samme, og lad det evt. tørre helt på et varmt blus i et par minutter. Støbejern bliver som regel stegt ind med oile på fabrikken, for at fylde jernets 'porer'. Hvis gryden eller panden trænger til en grundig rengøring – eller endnu værre: har været udsat for sæbe eller opvaskemiddel – så gør sådan her: Varm panden eller gryden meget kraftigt op i minimum 15 minutter med et lag salt på, hvilket trækker trækker sæben ud. Fjern derefter saltet, og steg panden eller gryden ind med olie, gerne raffineret vindruekerne- eller majsolie. Tør af med et stykke køkkenrulle, og lad afkøle. (Ståluld kan til nød bruges til at skrubbe madrester af bunden, men en kraftig spartel af plast er bedre for bundens opbyggede stegeegenskaber. Hvis ståluld alligevel bruges, skal panden eller gryden steges ind med olie påny).
Læs om brug og vedligehold af støbejern
Gryder og pander i kobber
Gryder og pander i kobber tåler ikke opvaskemaskine, da kobberet bliver misfarvet af det. Hvis skaden allerede er sket, kan pletter på kobberet forsøges fjernet med et pudsemiddel. Vask i stedet kobberet af i varmt vand, eventuelt med en smule opvaskemiddel, og tør grundigt af bagefter.
Bradepander i aluminium
Rengør bradepanden i varmt vand, med eller uden opvaskemiddel. Vi fraråder at vaske bradepanden i opvaskemaskine, da aluminium bliver skjoldet og mørkt af det. Fastbrændte rester kan som regel fjernes efter iblødsætning. Særlige fedttyper kan efterlade lyse misfarvninger, som kan være svære at vaske af. Undgå at skrubbe disse med ståluld, da pletterne kun har kosmetisk betydning og da man risikerer at ødelægge overfladen.
Bradepander i rustfrit stål
Bradepander i rustfrit stål tåler opvaskemaskine fint (hvis de kan være der).
Rengøring af køkkengrej i træ
Redskaber og skærebrætter af træ bør aldrig vaskes i opvaskemaskinen. Det er der flere årsager til. Træskærebrætter er som regel stavlimede, og limen kan ikke holde til den varme temperatur i opvaskemaskinen, hvorfor skærebrættet risikerer både at revne og blive skævt. For både redskaber og skærebrætter gælder desuden, at træet mister sin naturlige glød og bliver kedeligt og gråt, efter en eller flere ture i opvaskemaskine.
Rengøring af forme og bagemåtter i silikone
Silikoneforme
Silikoneforme kan vaskes i opvaskemaskine, men dette frarådes, da afspændingsmiddel kan udtørre silikonen. Vask hellere silikoneformen i hånden med en blød børste og evt. opvaskemiddel. Silikoneformen tørres af i hånden efter vask, men kan også tørres ved at komme i en 100 °C varm ovn i 10 minutter.
Læs om brug og vedligehold af røde, hvide og gule silikoneforme fra Silikomart og grå silikoneforme fra Elastomoule
Bagemåtter i silikone
Efter brug er det ofte nok at tørre bagemåtter i silikone af med en ren, fugtig klud. Hvis der sidder madrester på, skal dette gøres med det samme, så resterne ikke sætter sig fast og bliver vanskeligere at få af senere.
Rengøring af hævekurve
En hævekurv er typisk fremstillet af flettet rattan. Rattan er en hurtigtvoksende, kraftig græsart, hvor det yderste lag bruges til vævninger, og den inderste kerne til møbler og – i vores tilfælde – hævekurve.
Lad hævekurven tørre efter brug og børst eventuelle rester af mel ud med en stiv børste. Alt efter behov skylles kurven i rent vand og tørres i ovnen ved 125 °C i ca. 20 minutter. Hævekurven må aldrig vaskes med opvaskemiddel.
Rengøring af bageforme i tinblik
Mange af vores bageforme og tærteforme er fremstillet af tinblik, som er fortinnet jern. Tinblik er let og fordeler varmen i ovnen meget effektivt.
Når du har bagt med tinblik, skal det køle af og derefter rengøres i varmt vand og med blød børste. Undgå at vaske dit tinblik med opvaskemiddel mere end højst nødvendigt. Kom aldrig tinblik i opvaskemaskinen, da det vil ruste.
Rengøring af condibøtter
Condibøtter i plast tåler fint at komme i opvaskemaskinen. Bøtterne er ret lette, så de kan godt finde på at vende sig under vask, og ende med at være fulde af vand. Stil dem derfor i den øverste kurv, hvor der er knap så "højt til loftet".
Efter vask indeholder det øverste buk på condibøtterne som regel lidt vand. Det kan derfor anbefales, at man vender bøtterne forsigtigt på hovedet – enten direkte i opvaskemaskinen eller i vasken – så vandet kan løbe ud.
Hvis du har vasket bøtterne på et knap så varmt program, er de ofte stadig våde efter endt vask. Du kan lade dem lufttørre på et viskestykke på køkkenbordet, eller tørre dem af med det samme.
Hvis du også har rumdelere, som passer til visse af de firkantede bøtter, så bemærk at rumdelerne ikke tåler mere end 60 °C. De bør derfor ikke vaskes i opvaskemaskine, men i hånden.